Diëtetiek

Goede voeding speelt een belangrijke ondersteunende rol bij ziekte en gezondheid en levert een bijdrage aan het verbeteren van de algehele conditie. De diëtist adviseert u over de samenstelling van voeding of een dieet. Wanneer u een dieet nodig heeft dat aansluit op uw ziekte of aandoening, wordt de diëtist ingeschakeld. De diëtist is dé specialist op het gebied van voeding en gedrag bij ziekte en gezondheid.

Wanneer kan de diëtist helpen?

U kunt bij de diëtist terecht voor advies over gezonde voeding of een dieet dat specifiek bij uw ziekte hoort. Een dieet is voeding die om medische redenen aan speciale eisen moet voldoen.

Enkele voorbeelden van diëten zijn:

  • Natriumbeperkt dieet
  • Glutenvrij dieet
  • Vochtbeperkt dieet

Het kan ook zijn dat er eisen worden gesteld aan de structuur van de voeding, bijvoorbeeld wanneer de voeding gemalen of vloeibaar moet zijn. In dit geval overlegt de diëtist altijd met de logopedist. De diëtist geeft ook praktische aanwijzingen om het dieet te kunnen volgen en eventueel te vervolgen in de thuissituatie. Als dat nodig is, maken we afspraken over wie de begeleiding thuis voortzet.

De diëtist is gespecialiseerd in voeding bij veel ziektebeelden. De meest voorkomende zijn:

  • Overgewicht
  • Ondervoeding
  • Diabetes mellitus type 1 en 2

Daarnaast wordt de diëtist ingeschakeld bij het gebruik van aanvullende dieetvoeding en sondevoeding. Verder geeft de diëtist voorlichting over voeding en ziekte.

Advies en behandeling

Tijdens het eerste gesprek brengen we uw voedingspatroon in kaart. Tevens kijken we naar de invloed van eventuele ziektebeelden en medicatie op uw voeding. We bekijken samen uw gewichtsverloop, de problemen die u ervaart, uw motivatie en welke mogelijkheid u heeft om te bewegen. De diëtist stelt daarna samen met u een behandelplan op. Daarin staat welke doelen u wilt bereiken en wat u daarvoor nodig hebt.

De duur en het aantal behandelingen hangt af van uw behoefte en de voortgang van de behandeling. 

Contact
 

Algemeen
zhedietetiek@zonnehuisgroepnoord.nl

Zuidhorn
Atlasstraat 8
9801 VA Zuidhorn
E-mail: 
zhedietetiek@zonnehuisgroepnoord.nl
Telefoon: 0594 - 50 85 01

Delfzijl
Ede Staalstraat 1
9933 KJ Delfzijl
E-mail: 
zhedietetiek@zonnehuisgroepnoord.nl
Telefoon: 0594 - 50 85 01 of 06 - 55 00 44 45
 

 

 

 

Contact

Izarstraat 1, Zuidhorn
       Postbus 75, 9800 AB Zuidhorn
       Open in Google Maps

Izarstraat 1, Zuidhorn
         Postbus 75, 9800 AB Zuidhorn
         Open in Google Maps

 

Volg ons op

© Zonnehuisgroep Noord