“We gunnen iedereen een waardig leven, laatste levensfase en sterven.”

"Je doet ertoe om wie je bent. Je bent belangrijk tot het laatste moment van je leven en we zullen alles doen wat we kunnen, niet alleen om je te helpen vredig te sterven maar ook om te leven tot je sterft."

 

Dame Cicely Saunders,
oprichter van het eerste moderne hospice

Hospice de Mantel

Bij Hospice de Mantel kunt u terecht voor palliatief-terminale zorg bij een levensverwachting van drie maanden of korter. Het hospice biedt een warme omgeving waar u als gast samen met familie en dierbaren kan zijn.

Ons doel is dat u steun, veiligheid en vertrouwen ervaart in de laatste levensfase. Dat u zich als gast zo geborgen voelt, dat u het leven kunt loslaten als het moment van sterven is aangebroken. Persoonlijke wensen, aandacht en eigenheid staan bij ons centraal.


Onze zorg

 

Lees meer

 

 

Ons hospice

 

Lees meer

 

 

Vrijwilligers

 

Lees meer

 

Onze zorg

Medische zorg en begeleiding
Hospice de Mantel is een hospice met 24-uurs zorg en richt zich op een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven en sterven. Het zorg- en behandelteam schenkt zorgvuldig aandacht aan alles wat u nodig heeft op lichamelijk, psychisch (emotioneel), sociaal en spiritueel vlak. Alles bedoeld om het u zo veilig en behaaglijk mogelijk te maken.

De specialist ouderengeneeskunde (behandelend arts) werkt nauw samen met het zorgteam. Waar nodig ondersteunt door bijvoorbeeld een psycholoog of geestelijk verzorger.

Complementaire zorg
Complementaire zorg betekent aanvullende zorg. Met deze aanvullende zorg zetten we vooral in op welzijn, ontspanning en comfort. Het kan verlichting geven bij lichamelijke of psychische klachten. We hebben verschillende vormen van complementaire zorg, zoals aromazorg met etherische oliën, ontspannende hand- en voetmassage of luisteren naar muziek door het inschakelen van een muziektherapeut of de Bedside Singers. De Qwiek.up is een verrijdbare projector waarop beeld en geluid kan worden afgespeeld op een muur of een plafond. Bijvoorbeeld een wandeling door het bos, maar ook eigen beelden met persoonlijke boodschappen. Zo kunt u juist in de laatste levensfase nog samen een mooie beleving meemaken, samen met partner, familie, vrienden.

Wat is er nodig voor een opname?

  • Een levensverwachting van minder dan drie maanden of korter vastgesteld door een huisarts of specialist;
  • Behoefte aan 24-uurs zorg, behandeling en begeleiding toegespitst op palliatief-terminale zorg;
  • Beschikking ELV Palliatief of ZZP10.

 

 

 

 

Hospice de Mantel is als een warme mantel in een periode van regen en kou. Het credo is: niets is onmogelijk. Zorg, nazorg, begeleiding en inzet zijn voorbeeldig! Geen liefdevollere zorgplek dan Hospice de Mantel.”

Een familielid 

Ons hospice

Een mantel vormen
De naam van Hospice de Mantel komt voort uit het Latijnse woord voor ‘pallium=mantel’. In de palliatief (terminale) zorg willen wij graag zorg bieden die bescherming biedt tegen lijden in de laatste levensfase.  We vormen daarmee een ‘spreekwoordelijke’ mantel om u en uw naasten heen. De mantel staat symbool voor bescherming en verzachting van het leed, maar kan het leed zelf niet wegnemen. 

Onze visie

 

“We gunnen iedereen een waardig leven, laatste levensfase en sterven.” 

 

Wij geven invulling aan deze visie op basis van onderstaande zes waarden: 

  • Uniek: Elke gast en zijn naasten zijn uniek. De gast ontvangt persoonsgerichte zorg en voert, naar eigen wens, zoveel mogelijk regie in de laatste levensfase. 
  • Comfortabel: De gast voelt zich comfortabel en ervaart de hoogst mogelijk kwaliteit van leven en sterven. 
  • Gastvrij: De gast en zijn naasten voelen zich thuis.  
  • Deskundig: De gast ervaart passende en deskundige aandacht, zorg, behandeling en begeleiding. 
  • Veilig: De gast voelt zich veilig in relatie tot zijn omgeving. 
  • Betrouwbaar: De gast mag erop vertrouwen dat medewerkers en de organisatie doen en nakomen wat is afgesproken.  

 

Netwerken Palliatieve zorg provincie Groningen
Hospice de Mantel neemt deel aan Netwerken Palliatieve zorg Groningen. In dit netwerk wordt met andere zorgaanbieders samengewerkt om goede palliatieve zorg in de provincie te realiseren.

 

Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ)
In het najaar van 2017 heeft Hospice de Mantel het lidmaatschap van VPTZ toegekend gekregen. Door samenwerking tussen onze professionals en de gespecialiseerde vrijwilligers ontvangt u een optimale begeleiding, in een warme sfeer rondom het levenseinde. De vrijwilligers staan in wisseldiensten van 08.00 tot 20.00 uur voor u klaar. Ze bieden tijd, aandacht en ondersteuning aan u en uw naasten. Het 'er zijn' wordt als zeer waardevol ervaren.

 

Bij Hospice de Mantel werken deskundige, betrokken en liefdevolle zorgmedewerkers en vrijwilligers. Ze denken mee, zijn respectvol en bieden een luisterend oor. Ze zijn voor cliënt en familie een grote steun in de laatste levensfase. Het stervensproces en het afscheid nemen verliep in volledige samenspraak met onze familie.”

 

Een familielid 

Vrijwilligers

zijn goud waard.

Binnen het hospice zijn ruim 30 vrijwilligers actief die zich inzetten voor uw welzijn. Ze bieden u en uw naasten een luisterend oor, lezen voor, koken, wandelen en zijn gastheer/vrouw. Alle vrijwilligers worden opgeleid voor hun werk in de palliatieve zorg door een introductiecursus van de VPTZ (Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Nederland -www.vptz.nl) in 4 dagdelen.

Voor mij is het voornamelijk ‘het ontspannen ER ZIJN’ het mooiste en belangrijkste werk van een vrijwilliger in het  hospice. Wat ik fijn vind is dat er altijd één of meer verzorgende IG of verpleegkundige aanwezig is, die de verantwoording heeft.’"
 

Hilde, vrijwilligster bij Hospice de Mantel

 

Alie Fokker en Annie Rispens

Heb jij interesse voor vrijwilligerswerk bij het hospice? 

Graag verwelkomen wij jou voor een bezoekje aan het hospice en een persoonlijke kennismaking. Het is mogelijk met een vrijwilliger een aantal keren mee te lopen om te kijken of dit werk echt bij jou past.

 

Bekijk hier onze vacature.

Of lees eerst meer over ons in deze brochure.

 

Neem contact op met Annie Rispens of Alie Fokker voor het maken van een afspraak of meer informatie. Beide zijn verzorgende IG en samen de vrijwilligerscoördinator voor het hospice. 

Annie: a.rispens@zonnehuisgroepnoord.nl

Ina: i.hofstede@zonnehuisgroepnoord.nl 

 

 

 

 

 

Inrichting

In het hospice is ruimte voor zes gasten. U beschikt over een ruime eigen kamer, badkamer en eigen terras. De kamer is voorzien van een hoog-laag bed, een nachtkastje, twee stoelen, een tafeltje en een kast. De ruimte kan verder naar eigen inzicht ingericht worden, zodat u zich thuis voelt.

We hebben een gezamenlijke en sfeervolle huiskamer met een keuken en een buitenterras waar u, familie en vrienden samen tijd kunnen doorbrengen.

Bezoek en logeren

Bezoek is te allen tijden van harte welkom. Als een naaste een deel van de zorg over wil nemen dan kan dat. Er is alle ruimte om samen met geliefden te zijn. Blijven logeren behoort tot de mogelijkheden.

Praten over de laatste levensfase

Praten over de laatste levensfase is niet makkelijk. Maar het schept wel duidelijkheid en kan hele waardevolle gesprekken opleveren. Uiteraard kunt  u met ons in gesprek. Kijk ook eens op de website ‘voorbereiding laatste levensfase’.Daar staan veel verschillende handreikingen en tips.

 

Contact

Wil je meer weten over Hospice de Mantel, of een rondleiding? Neem dan contact op met een cliëntadviseur.
T: 0594 - 508 501
E:contact@zonnehuisgroepnoord.nl

Hospice de Mantel
Cursastraat 16
9801 VD Zuidhorn
T: 0594 - 508 508 (algemeen nummer Zonnehuis Oostergast)