Hieronder vindt u de algemeen geldende huisregels voor de locaties van Zonnehuisgroep Noord. Deze huisregels zijn bedoeld om een prettig verloop van de dagelijkse gang van zaken binnen de locatie te ondersteunen en het verblijf voor u zo aangenaam mogelijk te maken. Naast deze algemene huisregels gelden eveneens de algemene omgangsvormen, die ook buiten Zonnehuisgroep Noord gelden.
Wonen
Bent u afwezig door bijvoorbeeld een bezoek aan vrienden of familie? Of bent u in de avond later dan normaal terug? Wij vragen u dit door te geven aan de zorgmedewerkers, zodat zij hiervan op de hoogte zijn.
Bent u tijdelijk afwezig door bijvoorbeeld een vakantie of logeren bij familie. Wij vragen u dit vooraf te bespreken met de zorgmedewerkers. We kunnen dan afspraken maken over de zorg die u eventueel nodig hebt tijdens uw afwezigheid. De kosten voor de zorg die u krijgt tijdens uw afwezigheid zijn voor uw eigen rekening. Soms kunt u een tegemoetkoming krijgen voor de kosten, informeer daarover bij uw zorgkantoor. Daarnaast moeten wij altijd weten of u aanwezig bent in het pand in geval van een calamiteit.
Dagbesteding
Kunt u een keer niet aanwezig zijn? Meld het dan op tijd aan de medewerker. We vragen u minimaal 24 uur van tevoren af te melden, anders zijn wij genoodzaakt om de eigen bijdrage voor de maaltijd in rekening te brengen (alleen bij WMO indicatie).
Eerstelijnsbehandeling
De behandelingen vinden plaats volgens afspraak en dienen bij verhindering minstens 24 uur van te voren te worden afgezegd. Te laat afgezegde of niet nagekomen afspraken worden bij u persoonlijk in rekening gebracht en worden niet door de zorgverzekeraar vergoed. Het bedrag dat bij u in rekening wordt gebracht verschilt per behandeling (zie tarievenlijst). Bent u ziek? Bel dan zo spoedig mogelijk af. We zullen dan geen verzuimnota sturen.
Revalidatie
Revalidatieverlof is verlof terwijl uw verblijf in het revalidatiecentrum nog niet is beëindigd. Het is een soort proefverlof om na te gaan of u de thuissituatie al aankan. Het doel van het revalidatieverlof is om u zo goed mogelijk voor te bereiden op het definitieve ontslag uit revalidatiecentrum Zuidhorn. Bovendien kan aan de hand van de thuiservaringen worden bezien welke zorg na de opname noodzakelijk is. Ook kunnen in het revalidatiecentrum aangeleerde dingen thuis worden geoefend.
Alcohol- en drugsgebruik dat leidt tot overlast voor cliënten, bezoek of medewerkers is niet toegestaan. Als er geluidsoverlast ontstaat, treffen wij samen met u passende maatregelen om de geluidsoverlast te beperken, bijvoorbeeld door het gebruik van een koptelefoon.
Wonen
Als u bij ons woont of in Hospice de Mantel verblijft dan is alcohol, met mate, toegestaan. De aanschaf en de kosten zijn voor uw eigen rekening.
Revalidatie of eerstelijnsverblijf
Alcohol, drugs en revalideren gaan niet samen. Tijdens de behandeling (incl. verblijf) is het drinken van alcohol of het onder invloed zijn van alcohol niet toegestaan in het Revalidatiecentrum. In het Revalidatiecentrum wordt geen alcohol geschonken. Het is wettelijk niet toegestaan voor u en uw persoonlijk netwerk om drugs te gebruiken in het Revalidatiecentrum.
U mag zonder onze toestemming geen beeldopnamen maken van andere cliënten, medewerkers en vrijwilligers. Als u voor privégebruik geluidsopnamen wil maken van een gesprek met een van onze medewerkers dan meldt u dit vóór het gesprek. U mag niet zonder onze toestemming geluidsopnamen van een gesprek met een van onze medewerkers openbaar maken.
Op onze locaties maken wij regelmatig foto's. Deze delen wij, indien gewenst, met uw naasten via een besloten website. Wij gebruiken sommige foto's voor onze communicatiemiddelen, zoals de website van Zonehuisgroep Noord, onze folders of onze social media. Wij vragen u hiervoor altijd om toestemming. U ondertekent daarvoor een toestemmingsformulier.
Wonen
U kunt de hele dag bezoek ontvangen; er zijn geen bezoektijden. Familie, vrienden en kennissen zijn altijd van harte welkom. Wij vragen u wel rekening te houden met eventuele overlast voor andere cliënten, zoals tijdens slaap- of rusttijden of grote drukte in een gezamenlijke ruimte.
In sommige situaties is het mogelijk dat familieleden een huissleutel in bruikleen krijgen. Hierover maken wij individuele afspraken. Wij leggen dit vast in een sleutelovereenkomst.
Revalidatie
Bij revalidatie werken we wel met bezoektijden. Gedurende de week tussen 14.30 en 17.00 uur en tussen 18.00 en 20.00 uur. In het weekend is daarbij bezoek in de ochtend ook mogelijk tussen 10.30 en 12.00 uur. Tijdens etens- en rusttijden is het prettig dat er geen bezoek aanwezig is op de kamer. U kunt dan wel uw bezoek beneden in het restaurant, op het buitenterras of in de hal ontvangen.
Indien u geluidsoverlast veroorzaakt, bijvoorbeeld door uw tv of radio, dan dient u hiervoor zelf voorzieningen aan te schaffen, zoals een koptelefoon of gehoorapparaat.
Wonen
Als u bij ons komt wonen zijn huisdieren onder voorwaarden toegestaan.
Wij verwachten van u extra schoonmaak op de kamer in verband met een hogere vervuilingsgraad. De uiteindelijke beslissing ligt bij de manager van de locatie. U kunt tegen deze beslissing in beroep gaan. In geen geval zijn de medewerkers aansprakelijk voor de verzorging van het huisdier.
Revalidatie
In onze revalidatiecentra zijn huisdieren niet toegestaan.
Hospice
In Hospice de Mantel mogen huisdieren in overleg op bezoek komen.
In alle openbare ruimtes en bij de hoofdingangen van onze gebouwen mag niet gerookt worden. Per locatie zijn er rookzones aangebracht, waar wel gerookt mag worden. Ook mag u in uw eigen kamer/zorgstudio roken, tenzij het overlast veroorzaakt of de veiligheid van u of uw medebewoners in het geding komt. In geval van overlast zoeken wij samen met u naar passende oplossingen.
Revalidatie
Voor Revalidatiecentrum Zuidhorn geldt dat er ook niet gerookt mag worden op de eigen kamer.
Het (uit)lenen van geld en/of voorwerpen, van en aan medewerkers/vrijwilligers, is niet toegestaan.
Voor alle cliënten geldt dat het met het oog op de algemene veiligheid niet is toegestaan:
Bij het verlaten van het appartement of de kamer raden wij u aan – voor zover mogelijk - de deur op slot te doen, ter voorkoming van ongewenst bezoek.
Op basis van het individuele zorgleefplan kan, in het kader van de Wet Zorg en Dwang, van bovenstaande huisregels beargumenteerd worden afgeweken. Het uitgangspunt is dat iedere cliënt zoveel mogelijk vrij gelaten wordt in hoe hij leeft en woont. Maatregelen die de vrijheid van een cliënt beperken worden daarom altijd besproken met de cliënt of diens wettelijk vertegenwoordiger, waar nodig wordt het stappenplan gevolgd en de inzet wordt altijd opgenomen in het zorgleefplan.
Om ervoor te zorgen dat er voldoende toezicht gehouden kan worden op cliënten voor wie dat ten gevolge van hun aandoening noodzakelijk is, zijn uitgangsdeuren van sommige afdelingen of locaties beveiligd met een codeslot of alleen met een sleutel te openen. Deze beperking in vrijheid wordt opgenomen in het zorgleefplan. Deze cliënten kunnen uiteraard onder begeleiding naar buiten. Cliënten voor wie deze beperking niet geldt kunnen zelfstandig naar buiten, zo nodig assisteren medewerkers bij het passeren van de uitgangsdeur. Om voldoende toezicht te kunnen houden kan er in openbare en gemeenschappelijke ruimtes gebruik worden gemaakt van cameratoezicht. Zie ook