Revalidatiecentrum Zuidhorn

In Zonnehuis Oostergast in Zuidhorn kunnen ouderen tijdelijk verblijven om te revalideren, bijvoorbeeld na een ziekenhuisopname. Wij ondersteunen u op een professionele wijze bij uw revalidatie na bijvoorbeeld een knie- of heupoperatie, ongeval, ziekte of beroerte. Zodat u na uw revalidatietraject weer zo goed en zo snel mogelijk zelfstandig kunt functioneren. Hierbij sluiten we zoveel mogelijk aan op uw mogelijkheden en wensen.

Tijdens de revalidatie schenken we niet alleen aandacht aan bewegen, maar indien nodig ook aan spreken, slikken, geheugenproblemen en de verwerking van een ongeval of ziekte. Oefenen wordt zoveel mogelijk ingepast in de zorg en andere activiteiten die u in het dagelijks leven doet. Ook kijken we of u eventueel hulpmiddelen en voorzieningen nodig heeft, voor nu of later.
 

Kamers

Revalidatiecentrum Zuidhorn is gevestigd in het hoofdgebouw van Zonnehuis Oostergast, het Dorpsplein. In totaal revalideren ongeveer 30 mensen bij ons. De meeste kamers zijn meerpersoons, u deelt de kamer dan met andere cliënten. Alle kamers beschikken over een keukenblok. De broodmaaltijd bereiden we samen met u op de kamer voor. Dit is een goede oefening in uw revalidatieprogramma. Hetzelfde geldt voor afruimen en afwassen. Het is mogelijk om een telefoonverbinding of internetaansluiting te regelen.

U kunt zelf elke dag aan de hand van de menukaart kiezen wat u wilt eten. Wij zorgen voor eten dat lekker smaakt en bijdraagt aan uw gezondheid. Heeft u speciale wensen ten aanzien van uw maaltijd of volgt u een bepaald dieet? In overleg is er veel mogelijk. In onze winkel kunt u extra’s aanschaffen, zoals koekjes of alcoholische dranken. U kunt alleen eten of met anderen, in uw kamer of in het restaurant.
 

Voorzieningen en activiteiten

U kunt gebruik maken van alle voorzieningen van Zonnehuis Oostergast. In het restaurant vindt u extra gezelligheid. Hier kunt u samen met uw bezoek een kop koffie drinken of eten. Buiten zitten kan op het terras. In Zonnehuis Oostergast kunt u deelnemen aan de diverse activiteiten die worden georganiseerd.
 

Behandeling

De zorgcoördinator is uw aanspreekpunt en bespreekt met u en uw naasten de zorg en het – tijdelijke - verblijf. Het team van behandelaars bestaat uit specialisten ouderengeneeskunde, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, psychologen, maatschappelijk werkers, diëtisten, activiteitenbegeleiders en geestelijk verzorgers. Zij werken volgens de nieuwste inzichten en richtlijnen. Het multidisciplinair team van zorgmedewerkers en behandelaars heeft jarenlange ervaring op het gebied van onder andere revalidatie. De specialist ouderengeneeskunde is verantwoordelijk voor uw behandeling en houdt de regie.

De behandelaars werken vanuit het behandelcentrum Kompaan. Dit gebouw is in dezelfde straat als de revalidatieafdeling waar u verblijft. Kompaan beschikt over alle voorzieningen: een bewegingsstudio, aparte oefenruimtes, laboratorium en röntgenkamer. Indien nodig kan het team van behandelaren ook behandelingen geven bij u op de afdeling.
 

U bepaalt zelf wat u graag wilt bereiken

Alle afspraken over behandelingen en zorgverlening beschrijven wij in een zorgleefplan. Hierin staan ook uw persoonlijke en medische gegevens. U bepaalt zelf wat u met de revalidatie wilt bereiken. Niet uw klacht, maar uw kracht staat hierin centraal. Wat voor u belangrijk en haalbaar is om weer naar huis te kunnen. Bijvoorbeeld traplopen als u thuis boven slaapt of zelfstandig koken. Uw revalidatiedoelen zijn het uitgangspunt voor de behandelaars en zorgmedewerkers. Samen u leggen we het revalidatieplan vast, bespreken we deze regelmatig en zullen we het waar nodig aanpassen aan uw vooruitgang en omstandigheden.
 

Familie

Meestal is revalidatie intensief en vraagt het veel van u. Een goede motivatie en ook ondersteuning van naasten is belangrijk. Zij worden zoveel mogelijk betrokken bij uw revalidatieproces. U kunt ook, met hen, oefenen tijdens dagelijkse activiteiten naast uw behandeling. Bezoek is de hele dag welkom, maar het is belangrijk om rekening te houden met de therapietijden.  In overleg kan uw naaste mee-eten of eventueel blijven logeren.
 

Revalidatieprogramma’s
 

Orthopedische revalidatie
Na bijvoorbeeld een knie- of heupoperatie, een amputatie of een ongeval. Doel is uw mobiliteit en stabiliteit te herwinnen. Orthopedische revalidatie zal die verbeteren, pijn verminderen, belastbaarheid, coördinatie en het uithoudingsvermogen vergroten en spierkracht versterken.

CVA-revalidatie
Een beroerte heeft vaak grote gevolgen, zoals verlamming, moeite met spreken, geheugenproblemen of een andere manier van lopen. CVA-revalidatie is het opnieuw aanleren van handelingen, zoals lopen, praten, aankleden of eten. U wordt daarbij gestimuleerd en geactiveerd.

Algemene revalidatie
Bijvoorbeeld bij hart- en longproblemen, bij kanker, bij de ziekte van Parkinson, maar ook bij algehele achteruitgang. Soms gaat lichamelijke ziekte gepaard met geestelijke problemen als dementie of delier, ook dan is diagnostiek en revalidatie bij ons mogelijk. 

 

Weer naar huis

Wij doen er alles aan om u te helpen bij uw revalidatie, zodat u zo snel mogelijk weer naar huis kunt. Ook kan de behandeling bij u thuis voortgezet worden, eventueel met ondersteuning van thuiszorg. Onze ergotherapeuten adviseren bijvoorbeeld over huisaanpassingen. Mocht blijken dat terugkeer naar huis moeilijk haalbaar is, dan kijken we samen naar andere mogelijkheden en/of passende woningen. Onze maatschappelijk werkers adviseren en helpen bijvoorbeeld met indicatieaanvragen voor zorg. 
 

Contact

Wilt u meer weten over revalidatie in Zonnehuis Oostergast? Neem dan contact met ons op via 0594 508 501 of via e-mail: contact@zonnehuisgroepnoord.nl.


Adres Revalidatiecentrum Zuidhorn

Gemmastraat 14
9801 VG Zuidhorn
T 0594 508 508

Zonnehuis Oostergast is 24 uur per dag bereikbaar voor dringende zaken. De servicebalie is geopend van 8.00 - 20.00 uur.

 

 

 

Wat voor een cliënt de dag de moeite waard maakt, daar doen we het voor