Verpleeghuiszorg onverwacht leuk

Annalyn Nijland (18) is al vanaf haar zestiende aan de slag bij Zonnehuisgroep Noord. Direct toen ze startte met haar MBO-V opleiding bij het Alfa College, greep ze de kans om praktijkervaring op te doen. In oktober 2020, was Annalyn samen met twee anderen, de eerste zorgassistente in Zonnehuis Ufkenshuis in Siddeburen.

“Ik werk momenteel in de flex, gemiddeld zes uur per week op contract. Dat vind ik zelf ideaal. De ene keer werk ik meer, de andere keer minder. Net hoe het beste uitkomt.” Annalyn wordt meestal ingezet bij Zonnehuis Ufkenshuis en bij Zonnehuis BetingeStaete, voornamelijk op de somatische afdelingen. Daarnaast loopt Annalyn nog 16 uur per week stage. Ook op een locatie van de Zonnehuisgroep Noord. Ze loopt stage als helpende op Woonhaven Opwierde in Appingedam. “Ik werk daar op de gesloten PG afdeling.”

Elke afdeling heeft haar charmes

“Omdat ik op verschillende afdelingen werk, merk ik dat het werken ook anders is. Ik ervaar dat PG huiselijker is, een soort van groot gezin. De bewoners zijn overdag veel in de huiskamer. Op somatiek heeft iedereen een eigen kamer. Je doet de ADL zorg en gaat weer weg. Het is wat afstandelijker. Ik vind allebei wel leuk. Op somatiek heb je meer verpleegkundige handelingen. Op PG is het huiselijker. Ik denk dat dat nu mijn voorkeur heeft.

Prachtige levensverhalen

Het contact met de mensen vindt Annalyn het leukst. “Ik vind het indrukwekkend dat ik bij ouderen met zoveel levenservaring kom. Iedereen heeft zijn eigen verhaal. Zo mooi om die verhalen te horen. En dat ze bij mij hun verhaal kwijt kunnen.” Annelyn komt uit een groot gezin. Ze is gevatte opmerkingen gewend. Zo adrem is ze in haar werk ook. Vooral bij bewoners die ze al wat langer kent. “Aan hun glimlach op het gezicht kun je zien dat ze het leuk vinden en blij zijn om je te zien.”

Verpleeghuiszorg onverwacht leuk

Ik help met de dagelijkse verzorging. De kunst is om mensen het gevoel te geven dat we het samen doen, in plaats van dat ik het overneem. Ze weten dat ze in een verpleeghuis afhankelijk zijn van bepaalde hulp. Maar daarom kunnen ze met bepaalde dingen echt wel nog zo zelfstandig mogelijk blijven. “Ik had niet verwacht, dat verpleeghuiszorg ook zo leuk zo zijn. Ik vind het eervol en respectvol werk.”

Veel ervaring opdoen

Annalyn wil in zoveel mogelijk sectoren van de zorg stage lopen zodat ze na haar studie een bewuste keuze kan maken wat ze het leukst vindt. “Mijn volgende stage is bij het UMCG. En ik wil ook nog graag in de thuiszorg ervaring opdoen.”

Tip van Annalyn

Ga je zeker oriënteren om werkervaring op te doen in de ouderenzorg. De oudere generatie, boordevol levenservaring, zorgde vroeger voor ons. Nu kunnen wij jongeren iets terugdoen!

Contact

Izarstraat 1, Zuidhorn
       Postbus 75, 9800 AB Zuidhorn
       Open in Google Maps

 

Izarstraat 1, Zuidhorn
         Postbus 75, 9800 AB Zuidhorn
         Open in Google Maps

 

Volg ons op