Oproep aan ministerie van VWS: behoud het Stagefonds Zorg! 

Sleuteloverdracht nieuw zorggebouw Zonnehuis de Hoorn

Het is zover. Na een lange voorbereiding en een snelle uitvoering stond dinsdag 1 maart in het teken van een belangrijke mijlpaal: de officiële oplevering én sleuteloverdracht van het nieuwe zorggebouw voor Zonnehuis de Hoorn in Marum.  Het was een feestelijk moment met gezellige muziek, lekker gebak en heerlijke chocolaatjes voor bewoners, medewerkers en vrijwilligers.

Jan Arno Roffel, Projectleider Vastgoed bij woningcorporatie Woonzorg Nederland, droeg symbolisch de sleutel over aan Ingrid Stiekema, clustermanager van Zonnehuisgroep Noord en Henk Benedictus, voorzitter van de lokale cliëntenraad. De sleutel is gemaakt door de bewoners en voorzien van een aantal leuke persoonlijke boodschappen.

Ingrid Stiekema is erg blij met het nieuwe zorggebouw, voorzien van de modernste faciliteiten. “Het huidige gebouw is een verzorgingshuis uit 1968 en is sterk verouderd. Het is eigenlijk niet geschikt voor mensen die intensieve zorg nodig hebben. Met het nieuwe gebouw spelen we goed in op de toenemende behoefte aan complexe zorg in Marum en omstreken.”

Henk Benedictus voelt zich erg verbonden met De Hoorn. “Ik kom uit Marum en span mij graag in om de ouderen te vertegenwoordigen. De conceptuele plannen, de eerste paal, het hoogste punt... ik heb het allemaal meegemaakt!” Henk is zeer te spreken over de familiaire sfeer die kenmerkend is voor De Hoorn. “Het voelt als een warm bad, veel mensen kennen elkaar al jaren. Er is oprechte aandacht voor elkaar en men neemt de tijd om elkaar beter te leren kennen.”

Iedereen betrokken

Woonzorg Nederland, Zonnehuisgroep Noord, aannemer Plegt Vos en verschillende gemeenteraden dachten kritisch mee over de randvoorwaarden. Daarnaast is de centrale en lokale cliëntenraad vanaf het begin betrokken, net als de ondernemingsraad en de raad van toezicht van Zonnehuisgroep Noord. Stichting Marumer Belang is als aanspreekpunt tussen de gemeente en de inwoners van Marum ook in de plannen meegenomen.

Ingrid Stiekema vindt juist deze verbinding bepalend voor het eindresultaat. “We hebben elkaar nodig en vullen elkaar aan. Ik wil iedereen die heeft meegewerkt aan dit geweldige resultaat hartelijk bedanken. De betrokkenheid was enorm, ook vanuit het dorp. We gaan nu verder met het afwerken van de binnenkant. Zodat hopelijk eind mei onze bewoners al kunnen verhuizen naar het prachtige nieuwe gebouw.”

Het nieuwe gebouw

In Zonnehuis de Hoorn wonen ouderen die meer zorg nodig hebben dan ze thuis kunnen krijgen. Zowel met intensieve lichamelijke en/of geestelijke problemen, zoals dementie. Er is bewust gekozen om te bouwen naast het huidige gebouw. Ingrid “Zo hoeven bewoners niet tijdelijk te verhuizen. Ze verhuizen nu in één keer naar het nieuwe gebouw. De overgang gaat heel geleidelijk, de hinder is beperkt en het geeft veel meer rust.”

Het nieuwe gebouw heeft ruimte voor 66 bewoners. Er zijn 66 zorgstudio’s, verdeeld over drie verdiepingen, en zes woongroepen met 11 bewoners. “Elke woongroep beschikt over een ruime huiskamer met een open keuken, eethoek en zithoek met televisie. Op de begane grond komt een centrale ontmoetingsruimte, waar ook activiteiten plaats kunnen vinden. Iedere verdieping heeft een ruim balkon en om het gebouw wordt een mooie tuin aangelegd met terrassen, looppaden, bankjes, jeu de boules baan en fitnesstoestellen. Mensen die nog zelfstandig thuis wonen kunnen in De Hoorn meedoen aan diverse activiteiten. Het is een gezellig huis waar iedereen welkom is, ook huisdieren.”

Kleinschalig wonen

Er is bewust gekozen voor zogenaamd kleinschalig wonen. Het gebouw is zo ontworpen dat bewoners een thuisgevoel krijgen. Ze leven als het ware als een groot gezin, net als thuis. Bewoners van een woongroep delen samen een ruime huiskamer met open keuken en groot terras of balkon. In de eigen zorgstudio met ruime badkamer kunnen zij zich terugtrekken, hun eigen dingen doen en bezoek ontvangen.

De 11 bewoners van een woongroep kunnen samen eten, tv kijken of leuke activiteiten doen als ze daar zin in hebben. Vaste medewerkers en vrijwilligers runnen samen met de bewoners op iedere verdieping het huishouden. Bezoek is van harte welkom om mee te doen, bijvoorbeeld met het bakken van een taart of de huiskamer versieren als iemand jarig is.

Ingrid Stiekema “We willen graag het woongemak en -plezier van bewoners verbeteren. Iedere woongroep heeft dicht bij een eigen gezamenlijke huiskamer. Beter bereikbaar, meer bekende en vertrouwde gezichten, meer overzicht, meer rust en meer vrijheid. Alles op de eigen verdieping. Bewoners hoeven geen trap of lift meer te nemen om samen te eten of te drinken, of om deel te nemen aan activiteiten. Ze hebben meer bewegingsruimte.”

Ruim 50 jaar ouderenzorg in Marum

In 1958 werd de Stichting tot Huisvesting van Bejaarden in de gemeente Marum opgericht, in nauwe samenwerking met de gemeente. Op 19 september 1967, na bijna 10 jaar, was bejaardentehuis De Hoorn een feit. Het bood huisvesting aan gezonde ouderen van boven de 65 jaar. Het was in 1967 gebruikelijk dat bewoners zelf nog meehielpen in de huishouding. Maar al snel moest men het roer omgooien, omdat bleek dat een heel andere -jongere- groep zich niet in de maatschappij konden handhaven. In 1968 bedroeg de gemiddelde leeftijd van de eerste 33 bewoners, 10 mannen en 23 vrouwen, slechts 47 jaar. Er waren toen 17 medewerkers.  

Met dank aan de vrijwilligers

In de loop van de jaren ’70 kwamen meer ouderen die zorg nodig hadden. Het bejaardentehuis werd verzorgingshuis en men kon er toen alleen nog komen wonen als men een indicatie had. Door de veranderende zorgvraag van de bewoners werd een beroep op vrijwilligers gedaan. Zo kon er meer aandacht aan het welzijn van bewoners geschonken worden.

De Hoorn heeft momenteel zo’n 55 geweldige vrijwilligers, die de meest uiteenlopende ondersteuning bieden. Er zijn altijd ‘helpende handjes’ nodig, ze zijn onmisbaar en van grote waarde. Vooral de laatste jaren is de zorg zwaarder geworden, doordat mensen langer thuis blijven wonen en ze pas verhuizen als het thuis echt niet meer kan en er 24 uur per dag zorg nodig is.

Betere kwaliteit van zorg

Kwalitatief is de zorg de afgelopen 50 jaar veel beter geworden. Bewoners hebben nu eigen kamers met sanitair, meer privacy en beter eten en drinken. De opleidingen en zorgmedewerkers zijn professioneler en gespecialiseerder. Er is meer maatwerk en er zijn veel technologische ontwikkelingen die de zorg verbeteren, zoals (plafon) tilliften en bewegingssensoren.

In de loop der jaren is gebleken dat De Hoorn zijn plaats in Marum waard is en dat het in een steeds grotere behoefte voorziet. Zonnehuisgroep Noord wil ervoor zorgen dat nog veel ouderen van een onbezorgde oude dag in De Hoorn kunnen genieten en streeft ernaar om in 2068 het 100-jarig jubileum te vieren. 

Oproep: deel uw herinneringen, verhalen en foto’s van De Hoorn!

We willen graag de unieke tijd in het oude gebouw herdenken en tegelijk de opening van het nieuwe gebouw vieren. Daarom wordt de komende maanden een speciale krant gemaakt, met verhalen en beelden over hoe het allemaal begon in 1968 tot aan hoe de zorg eruit komt te zien in 2030. Bijdragen kunnen tot 1 mei 2022 ingeleverd worden. De krant wordt eind mei huis-aan-huis verspreid in Marum en omstreken.

Deel uw mooiste foto’s, verhalen, knipsels of voorwerpen met onze redactie en misschien krijgt uw bijdrage wel een plek in de krant! De twee mooiste inzendingen winnen een leuke prijs. Breng het naar de receptie van De Hoorn of mail het naar receptiedehoorn@zonnehuisgroepnoord.nl.

 

Contact

Izarstraat 1, Zuidhorn
       Postbus 75, 9800 AB Zuidhorn
       Open in Google Maps

 

Izarstraat 1, Zuidhorn
         Postbus 75, 9800 AB Zuidhorn
         Open in Google Maps

 

Volg ons op

© Zonnehuisgroep Noord