Oproep aan ministerie van VWS: behoud het Stagefonds Zorg!
Maandag 18 maart werd het 10-jarig jubileum van Woonhaven Marum feestelijk gevierd met cliënten, naasten, medewerkers en vrijwilligers. Zonnehuisgroep Noord biedt met de Woonhaven aan de Wilgenlaan in Marum kleinschalig wonen voor 12 ouderen met dementie. Zij wonen hier in een veilige en huiselijke omgeving, waarbij zoveel mogelijk de dagelijkse dingen worden voortgezet. Naast Marum zijn er ook nog Woonhavens in Appingedam, Delfzijl en Zuidhorn.
Bij de voordeur en in de tuin hangen vlaggen en de bloembakken zijn gevuld met vrolijke bloemen. Dat deden medewerkers zoveel mogelijk samen met bewoners en hun naasten. Het is geen tehuis, maar een thuis. Dat was tijdens de feestelijkheden goed te zien. Jong en oud vierden samen dat de kleinschalige Woonhaven 10 jaar in Marum is gevestigd.
Mevrouw Rozema kreeg het eerste gebakje onder luid applaus van alle genodigden. Daarna werden door bewoonsters mevrouw Wierenga en mevrouw De Vries cadeautjes overhandigd aan de medewerkers, als dank voor hun liefdevolle inzet. Een neef van mevrouw Dijkstra, bewoonster, bood namens de familie van cliënten ook iets aan de medewerkers. Die stonden vol trots te glunderen omdat ze zo spontaan in het zonnetje werden gezet. Vervolgens werd door iedereen verder genoten van de gezelligheid en muziek.
Medewerkers en vrijwilligers runnen zoveel mogelijk samen met de bewoners het huishouden, zo voelt het net zoals thuis. Bezoekers en huisdieren zijn van harte welkom, die dragen bij aan de warme huiselijke sfeer. Net als het mooie buitenterras en de –omheinde- tuin. Iedere bewoner heeft een eigen kamer met badkamer, deze mogen ze zelf inrichten. Daarnaast zijn er twee gemeenschappelijke huiskamers waar bewoners naar toe kunnen gaan.
In de gezellige huiskamer wordt samen gekookt en gegeten, ook worden er regelmatig spelletjes en activiteiten gedaan. Als het lekker weer is worden er samen bloemetjes in de bloembakken van het buitenterras gezet en in de herfst wordt de tuin en het vogelhuisje voorzien van verschillende soorten vogelvoer. Bewoners en betrokkenen leveren naar eigen vermogen een bijdrage aan de huishouding en sfeer. Alles mag, niets moet.
Sjoukje van der Heide, zorgcoördinator Woonhaven Marum, geeft aan dat het belangrijk is om familie en vrienden actief bij het leven van de bewoners te betrekken. “Ze kunnen zo vaak langskomen als ze willen. Wensen, verwachtingen en mogelijkheden worden regelmatig met bewoners en naasten besproken. We willen graag dat ze weten wat allemaal kan en dat zij zich ook thuis voelen. Vaak is er meer mogelijk dan men denkt. We stimuleren hen om mee te denken en mee te doen. Aandacht en praktische hulp van naasten ondersteunen wij van harte.”
Geheugenverlies en toenemende vergeetachtigheid is ingrijpend, niet alleen voor degene die het overkomt, maar ook voor de mensen om hen heen. Ingrid Stiekema, clustermanager Zonnehuisgroep Noord: “Wij kunnen de cliënt en familie hierin begeleiden. Onze medewerkers zijn deskundig op het gebied van dementie en zorgen voor geborgenheid, rust en stabiliteit. Ze verdiepen zich in de levensloop, het karakter en de gewoontes van de bewoner, van zowel nu als vroeger. Bewoners krijgen ondersteuning om de dingen te doen die ze thuis gewend waren. Een liefdevol en professioneel team van verzorgenden is 24 uur per dag aanwezig.”
“De bewoner bepaalt zoveel mogelijk zelf de dagindeling”, zegt zorgcoördinator Grietje Hofstede, “wij sluiten aan op hun mogelijkheden en wensen. We organiseren diverse activiteiten en doen veel met muziektherapie. Muziek roept bij mensen met dementie van alles op, bijvoorbeeld: passie, verhalen en zelfs humor. Het ondersteunt op die manier het geheugen en kan de gemoedstoestand positief beïnvloeden. Een gesprek daarover helpt om mee te gaan in de gevoelens van het moment. Iedere twee weken komen vier vrijwilligers samen met de bewoners zingen en muziek maken. Dat werkt zowel aanstekelijk als ontspannend.
Daarnaast doen wij veel met radio, iPods en de methodiek ‘sprekende handen’. Hierbij brengen een muziektherapeut en geestelijk verzorger bewoners, in groepsverband, in contact met de eigen emoties en ondersteunen hen om deze uit te drukken en een plek te geven. We maken ook gebruik van een tovertafel om met beelden te prikkelen en een duofiets om fysiek te activeren. Door bewoners uit te dagen, stimuleren we het behoud en soms zelfs de ontwikkeling van vaardigheden. Als dat lukt, dan voelen wij ons voldaan en blij.“
Onze diensten
© Zonnehuisgroep Noord
Werken bij
Contact
Izarstraat 1, Zuidhorn
Postbus 75, 9800 AB Zuidhorn
Open in Google Maps