Centrum voor Beademingszorg

Bent u afhankelijk van beademing en is uw hulpvraag te complex om thuis te wonen of te revalideren? Wij kunnen u professionele 24-uurs verblijf met intensieve zorg, behandeling en begeleiding bieden in het Centrum voor Beademingszorg in Zuidhorn.

Het Centrum voor  Beademingszorg is het enige centrum in het noorden van Nederland dat deze specialistische zorg levert. U kunt bij ons terecht voor herstelgerichte beademing om te revalideren én voor chronische beademing. Wij zijn gespecialiseerd in canule zorg, trachiostomale zorg en slikproblemen. We werken zeer nauw samen met ziekenhuizen en de Centra voor Thuisbeademing.
 

1. Herstelgerichte beademing (tijdelijk wonen)

Bij herstelgerichte beademingszorg is, naast reguliere revalidatie, het ontwennen van de beademing ons primaire doel. Het centrum voor Beademingszorg is het enige centrum in Noord Nederland die deze specialistische zorg levert. Wij zijn gespecialiseerd in Tracheostomale zorg en -beademing, het instellen op kapbeademing, en non-invasieve beademing. 

Doelgroep

GBS, dwarslaesie, in afwachting van longtransplantatie,  IC verworven spierzwakte/ Ciritical Illness polyneuropathie.

Vakkundige beademingszorg

Veiligheid van de cliënt gaat voor alles. Medewerkers krijgen een op maat gemaakte opleiding en kunnen snel en adequaat inspringen bij calamiteiten.

Gespecialiseerde apparatuur

Naast een deskundig en gespecialiseerd zorg- en behandelteam, hebben wij apparatuur die aansluit bij een vervolgbehandeling na IC opname. Er wordt gewerkt met eigen beademingsapparatuur. Er is een mogelijkheid tot 24-uurs monitoring. Het cliëntoproepsysteem is toegespitst op cliënten met een verminderde arm of handfunctie. Tevens is  de beademingapparatuur en monitoring aangesloten op het medischoproepsysteem. 

Leefomgeving

Er zijn zes kamers voor herstelgerichte beademingszorg in een huiselijke omgeving.

 

2. Chronische beademing (permanent wonen)

 

Doelgroep

U woont en leeft hier samen met andere cliënten met een soortgelijke zorgbehoefte. Het gaat dan bijvoorbeeld om ziektes als Steinert, Guillain-Barré, Duchenne, Pompe, Beckert.

Zorg

Wij bepalen samen met u de zorg- en behandeldoelen. De kwaliteit van uw leven staat daarbij voorop. Daarnaast hebben wij aandacht voor recreatieve en sociale activiteiten. We streven ernaar dat u zoveel mogelijk uzelf kan zijn, ondanks de beperkingen die ziekte en beademing met zich meebrengt. Vaak ontstaat er spontaan contact tussen de bewoners en worden ervaringen gedeeld. Naast de specialistische behandeling schenken wij veel aandacht aan communicatie en emotionele verwerking.

 

Leefomgeving

Er zijn 9 appartementen voor chronische beademing. Er wonen in totaal 9 bewoners, in de leeftijd van 25 tot 75 jaar. Het appartement kan naar eigen smaak worden ingericht. In de gemeenschappelijke huiskamer kunt u samen met de andere bewoners koffie drinken, koken en eten. Op het terras kunt u lekker buiten zitten. U woont in een comfortabele en rustige leefomgeving.

Vrije tijd

U geeft uw dagelijks leven zelf vorm. U kunt meedoen aan ontspannende activiteiten of huishoudelijke klusjes uitvoeren. Als u bedlegerig bent, komt de activiteitenbegeleider langs in uw appartement. Soms moeten we technische aanpassingen doen. De ergotherapeut spant zich daarbij in om passende en soms creatieve oplossingen te vinden.
U kunt ook meedoen aan activiteiten van Zonnehuis Oostergast of daarbuiten, bijvoorbeeld door lid te worden van een vereniging. We organiseren soms uitstapjes. Dit is mogelijk dankzij mobiele bewakingsapparatuur en deskundige begeleiding.
 

Familie

Wij vinden het belangrijk uw familie en vrienden actief bij uw leven te betrekken. We willen graag dat zij zich ook thuis voelen. Uw familie is altijd welkom in uw eigen kamer of appartement. U kunt de dingen die u gewend was samen te doen voortzetten. Familie kan in overleg blijven logeren in uw eigen appartement. Uw naaste betaalt dan zelf de kosten voor het eten en drinken. Ook kunt u met uw bezoek gebruik maken van de huiskamer, wanneer deze niet voor groepsactiviteiten wordt gebruikt.

Zonnehuis Oostergast

Het Centrum voor Beademingszorg is gevestigd in een apart gebouw, maar maakt deel uit van Zonnehuis Oostergast. U kunt dan ook gebruik maken van alle faciliteiten in Zonnehuis Oostergast. In Zonnehuis Oostergast wonen mensen met diverse achtergronden. Onze cliënten wonen in aparte gebouwen, individueel, in een groep of kleinschalig. Bewoners doen hun boodschappen in de winkel of gaan naar het restaurant om te eten. Middenin bevindt zich het Dorpsplein met diverse voorzieningen. Op het overdekte plein worden regelmatig activiteiten georganiseerd. Zonnehuis Oostergast ligt op loopafstand van het centrum van Zuidhorn en van het station.
 

Vrijwilligers

 In Zonnehuis Oostergast helpen ongeveer 350 vrijwilligers mee. Zonder deze vrijwilligers zouden wij veel activiteiten niet kunnen organiseren. De vrijwilligers leveren een belangrijke bijdrage aan het welzijn van de bewoners. Wij kunnen altijd meer vrijwilligers gebruiken.
 

Contact

Wilt u meer weten over het Centrum voor Beademingszorg? Neem dan contact met ons op via 0594 508 501 of via e-mail:contact@zonnehuisgroepnoord.nl.

Heeft u belangstelling voor vrijwilligerswerk in het Centrum voor Beademingszorg? Neem dan contact op via telefoonnummer 0594 508 508.
 

Adres Centrum voor Beademingszorg

Gemmastraat 35
9801 VG Zuidhorn

Het Centrum voor Beademingszorg is 24 uur per dag bereikbaar voor dringende zaken.

Algemeen telefoonnummer 0594 508 508 (maandag t/m vrijdag van 08.30 - 17.00 uur).

De servicebalie in het Dorpsplein van Zonnehuis Oostergast is geopend van 8.00 – 20.00 uur.

Documenten

 

 

 

 

 

 

Contact

Izarstraat 1, Zuidhorn
       Postbus 75, 9800 AB Zuidhorn
       Open in Google Maps

Izarstraat 1, Zuidhorn
         Postbus 75, 9800 AB Zuidhorn
         Open in Google Maps

 

Volg ons op

© Zonnehuisgroep Noord